OdporúčameZaložiť web alebo e-shop
aktualizované: 23.02.2024 19:07:01 

Folklórny súbor Hermanovčan

2009

Vitajte na stránke hermanovcan.wbl.sk v sekcii 2009

 

25.12. 2009 Hermanovce
Nápad vystúpiť počas Vianoc na jasličkovej pobožnosti sa ujal medzi tanečníkmi i medzi spevákmi, hoci znamenal viac skúšok. Z archívu sme vytiahli staré koledy a pomocou nich sme sa rozhodli aj my ozvláštniť čarovnú atmosféru vianočného obdobia. Spoločne s hermanovskými deťmi sme tak v našom kostole vytvorili program, ktorý, súdiac s reakcií divákov, zaujal. Znamenalo to niekoľko prídavkov a opakovačiek, pričom ľudia s vôbec nechceli rozísť. Snáď si niečo podobné zopakujeme i o rok.

 
22.11. 2009 Hendrichovce
Tamojší obecný úrad usporiadal stretnutie s miestnymi dôchodcami, kde vystúpili i naši speváci. I v oklieštenej zostave dokázali vytvoriť príjemnú atmosféru, takže seniori ich ani nechceli pustiť domov.

09.11. 2009 Prešov
 
Súbor Hermanovčan vystúpil v prešovskom Čiernom orli na slávnosti odovzdávania Jánskeho plakiet, ktorú usporiadal Slovenský červený kríž. Pre viac ako stovku prítomných to bolo zaujímavé spestrenie náročného popoludnia, ktoré sme okorenili našími spevmi a tancami. Aj keď nie v plnom počte - veď bol pracovný deň a my sme zväčša pracujúci a študujúci - sme dokázali vytvoriť veľmi dobrú atmosféru. Pre ocenených ako aj pre hostí z Talianska sme pripravili dva tance - Krucena a Čardáš - a dva bloky spevov - Prekáračky a Od prešova idze. Talianom sa vystúpenie zrejme páčilo, pretože si vyžiadali CD-čka súboru a navyše si mimo scenár vypýtali prídavok spevu našich chlapov.
 

 
29.10. 2009 Hermanovce
Mužská a ženská spevácka skupina vystúpila pred miestnými dôchodcami. Tým hermanovský obecný úrad pripravil posedenie v rámci mesiaca úcty k starším, kde boli ocenení "okrúhlí" jubilanti nad sedemdesiat rokov. Súboristi sa spolu s deťmi zo súboru Hermanček postarali o program - okrem spevov aj o rozprúdenie zábavy, keď vytancovali tých, ktorým to zdravie dovolilo.
18.10. 2009 Sabinov - 35. ročník regionálnej súťažnej prehliadky folklórnych skupín - KRÁSA ŽIVOTU 2009.
Súbor Hermanovčan sa nezvykol zúčastňovať na tejto prehliadke folklórnych skupín. Po zvážení, že máme čo ukázať aj na tejto súťaži, však padlo rozhodnutie a do Sabinova sme cestovali. Muži pripravili nový blok vojenských piesní, ženy sa rozhodli pred porotou otestovať Čepenu. Súťažilo sa v tvrdej konkurencii - prišlo až 460 účinkujúcich z 28 obcí, ktorí sa prezentovali v troch kategóriách. V kategórii obradový folklór súťažilo 6 folklórnych skupín, v kategórii speváckych skupín 31 kolektívov a v kategórii sólový spev 5 sólistov a 4 dueta z okresov Prešov a Sabinov. Vzhľadom na sedem hodín trvajúci maratón vystúpení bolo potrebné sa v Sabinove okrem dobrej nálady vybaviť aj trpezlivosťou.
Členovia odbornej poroty, ktorej predsedal PaedDr. Ľubomír Šimčík - hudobný pedagóg, Štefan Ferenc - choreograf a PhDr. Jana Pitková - etnografka - vyzdvihli vo svojom hodnotení najmä veľmi dobrú úroveň speváckych skupín, čoho dôkazom je aj počet speváckych skupín umiestnených v zlatom pásme. Hermanovčanu sa zadarilo - tak muži ako aj ženy sa ocitli v zlatom pásme.
Výsledky:
 
•Laureát prehliadky: Folklórna skupina ZÁBORSKÝ, Župčany
 
Kategória - obradový folklór:
•zlaté pásmo:
◦FSk Záborský, Župčany - Kudzeľarky
FSk Hermanovčan, Hermanovce - Čepena
 
 
Kategória - spevácke skupiny: (ŽSS - ženská spev. skupina, MSS - mužská spev. skupina)
•zlaté pásmo:
◦MSS JAZERO, Rožkovany
◦ŽSS MALOŠARIŠANKA, Malý Šariš
◦ŽSS KENDIČAN, Kendice
◦ŽSS PETROVIANČAN, Petrovany
◦ŽSS RADAČIANKA, Radatice
◦ŽSS DUBOVIČANKA, Dubovica
◦MSS JOŽKA PRÍHODU, Petrovany
◦ŽSS JOŽKA PRÍHODU, Petrovany
◦ŽSS Fričovce
◦MSS BREŽINA, Bertotovce
◦MSS HERMANOVČAN, Hermanovce
◦ŽSS ZÁBORSKÝ, Župčany
◦MSS ZÁBORSKÝ, Župčany

24.9. 2009 Hermanovce
Na pozvanie majiteľky miestneho kaštieľa sa tanečníci predstavili pred jej hosťami zo Švajčiarska. Špeciálne na jej želanie zatancovali cigánsky tanec, ktorý bol pre hostí exotikou odmenenou dlhým potleskom.

 
19.9. 2009 - Hermanovce
Ženy zo speváckej zložky boli o polnoci zaspievať našej bývalej členke Márii Spišákove, už Majtásovej. Popri Čepenej, kde si hlavnú postavu zahrala samotná nevesta, sme rozprúdili aj "redovy" tanec. Prekvapení boli nielen svadobní hostia z Hermanovice, ale predovšetkým Myjavčania, kam Marienkine kroky po svadbe smerovali. Obom manželom želáme, aby sa im vzťah vydaril.

16.8. 2009 - Vlachovo
Pozvanie do obce vlachovo na tamojší Festival spevu a tanca sme dostali na základe toho, že sme zaujali vystúpením na celoslovenskom zraze turistov v Prešove. Aj takto naokolo vedú cesty do okresu Rožňava. Vo vlachovskom amfiteátri sme vystúpili s kompletným programom. Ďakujeme za vrelé prijatie na obecnom úrade i za skvelú atmosféru počas pozývacieho sprievodu obcou ako aj za možnosť využiť miestne letné kúpalisko na osvieženie sa v letnej horúčave.
Večer sme ešte stihli zaspievať na prvých krstinách v rodine nášho "basistu" a zároveň šefinka spevákov Janka Motýľa. Malej Timee prajeme všetko naj...

12.7. 2009 - Hermanovce
Vystúpenie pred domácim publikom bolo hektické, pretože sme sa na miestne ihrisko presúvali hneď z vystúpenia v Chminianských Jakubovanoch. Doma už bol v plnom prúde Deň futbalistov, či inak povedané oslavy 45. výročia organizovaného futbalu v obci, a my sme boli súčasťou programu. Doma je doma, platilo to aj u nás. Naši nás poznajú a predsa nás opäť neustále odmeňovali potleskom. Potešilo nás to. Ľuďom sme dopriali aj trochu improvizácie pod javiskom počas vystúpenia Dušana Grúňa. Aj to ocenili. Ďakujeme.
 
 

 
11.7. 2009 - Chminianske Jakubovany
V obci Chminianske Jakubovany sme vystúpili na miestných oslavách 675. výročia prvej písomnej zmienky o obci. Popri dychovke z Fričoviec sme sa postarali o vytvorenie veľmi dobrej atmosféry na podujatí. V hodinovom programe sme zatancovali Čardáš, Krucenu, Verbung i cigána, zaspievali tiež muži i ženy. O tom, že sa nám podarilo rozprúdiť zábavu svedčí aj to, že ľudia sa pri speve našich žien pod javiskom doslova roztancovali. Bolo fajn. Prídeme aj na budúce.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

9.-11.7. 2009 Bojnice
Výlet do Bojníc bol spetrením leta, na ktorom sa súboristi dohodli po tom , čo nevyšli plánované zahraničné zájazdy. Išlo o stmelenie partie. Nechýbali však ani tréningy pod holým nebom. Po návrate nás totiž čakalo vystúpenie v Chminanských Jakubovanoch i na Dni futbalistov a príprava predsa musí byť. Popri klasike - prehliadke bojnického zámku a zoologickej záhrady vyšiel čas i na návštevu blízkeho termálneho kúpaliska. Bolo veselo - ako inak mohlo byť pri pivku, pri karaoke, ktorá chytila mnohých zo súboru, pri večernej opekačke, ale aj pri polnočnom tanci víl medzi stromami. Vlado Ružbarský zasa na výlete oslávil narodeniny. Dokonca nám vyšlo aj počasie. Čo viac sme si mohli želať.
 
 

13.6. 2009 Kapušany
V úvodný deň 7. Kapušianských folklórnych dní bolsúbor Hermanovčan poctený tým, že muži - speváci zaspievali v samotnom úvode podujatia. Možno aj to spôsobilo, že sa dáždivý deň v tomto okamihu zmenil na príjemné slnečné popoludnie. V kompletnom zložení, teda aj s cimbálovou muzikou súbor neskôr ukázal to najlepšie zo svojho repertoáru, čo diváci náležite ocenili potleskom. Ako to už na vystúpeniach býva, prichádzajú aj nečakané prekvapenia - tým bol neposlušný čepiec, ktorý sa rozhodol odísť z hlavy Irenky Novotnej práve vo vrcholiacom speve Prekáračiek. Stáva sa aj to. Nič to však nezmenilo na dobrom výkone všetkých.

3.5. 2009 Kendice "V KENDZICOCH VEŠELO" - 7. ročník súťažného festivalu v speve ľudových piesní.

Na túto súťaž sa naši speváci tešili: Nečudo, veď si z Kendíc doniesli už nejedno ocenenie. Nebolo tomu inak ani tentoraz. Muži vyhrali, ženy skončili na druhom mieste. Pekný úspech, ak si uvedomíme, že do Kendíc pricestovalo osem mužských a desať ženských speváckych skupín. Sprievodným podujatím tohto festivalu bolo podávanie domácich tradičných špecialít halušiek s tvarohom a sciranka, takže okrem kapustnice sme mohli ochutnať aj takéto zabudnuté zvláštnosti.

Výsledky:

Kategória - mužské spevácke skupiny:

1. miesto: MSS HERMANOVČAN, Hermanovce

2. miesto: MSS ZÁBORSKÝ, Župčany

2. miesto: MSS HRABKOVČAN, Hrabkov

3. miesto: MSS KENDIČAN, Kendice

 

Kategória - ženské spevácke skupiny:

1. miesto: ŽSS ZÁBORSKÝ, Župčany

2. miesto: ŽSS JOŽKA PRÍHODU, Petrovany

2. miesto: ŽSS HERMANOVČAN, Hermanovce

2. miesto: ŽSS BUČIANKA, Lipovce

3. miesto: ŽSS KENDIČAN, Kendice

3. miesto: ŽSS MALOŠARIŠANKA, Malý Šariš